Ontmoeting bij de bron – 8 oktober 2017

Tijdens deze bijeenkomst besprak Priester Kees Maas aan de hand van 60 dia’s van kunstwerken het verhaal over de ontmoeting van Jezus met een Samaritaanse vrouw (Johannes 4, 1 – 42).

Veel aan de tocht die Jezus bij die bron bracht was ongewoon, zoals:

  • Een jood ging niet door Samaria als hij van Judea naar Galilea trok; dat maakte hem onrein. Joden gingen daarom om Samaria heen
  • Een man sprak een vrouw nooit direct aan, maar deed dit via haar man of vader
  • Vrouwen kwamen om meerdere redenen (samen) ’s morgens vroeg of aan het eind van de middag water halen maar niet alleen op het heetst van de dag. Door haar gedrag was de vrouw uitgestoten uit de gemeenschap waarin ze leefde.

Het handelen van Jezus noemde Kees Maas daarom grensoverschrijdend, niet volgens de regeltjes.

In het begin van het gesprek praten de vrouw en Jezus eigenlijk langs elkaar heen: de vrouw heeft het over het water uit de Jacobsbron en Jezus over het Levende Water dat hij kan geven. Wanneer Jezus bevestigt dat ze geen man heeft, omdat ze er vijf heeft gehad en dat de man met wie ze leeft niet haar man is, noemt ze Hem Profeet. Het gesprek verdiept zich en het wordt een echte ontmoeting van twee personen. 

Als de leerlingen bij de bron aankomen, ziet de vrouw haar kans schoon om snel naar de stad te gaan en ze  trommelt iedereen op om ook Jezus te ontmoeten. Het woord van deze uitgestoten vrouw brengt veel stadsgenoten naar buiten. Door Jezus woorden komen velen tot geloof.

Dit verhaal leert ons volgens Kees dat we iedereen met respect en vertrouwen, met een open houding tegemoet moeten treden, zeker vreemdelingen. Hij wijst er op dat we op verschillende manieren met elkaar om kunnen gaan. We kunnen iemand er vooral op wijzen dat hij niet volmaakt is en tekort schiet; we kunnen ook iemand prijzen voor de goede dingen die hij doet. Je kunt iemand in de grond trappen of stimuleren. Hij maakt onderscheid tussen putwater, stilstaand/dood water en bronwater, stomend/levend water. 

De manier waarop hij het Bijbelverhaal vertaalde naar ons eigen handelen was erg inspirerend; daarmee zette hij ons wel aan het  denken.

Anton Smits

Reageren is niet mogelijk